понеділок, 22 лютого 2021 р.

День Соборності України

  



 Цього року в Україні відзначають 102-гу річницю цієї знаменної дати. День Собо́рності України — свято України, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Офіційно в Україні День Соборності відзначають з 1999 року. Кожного року працівники Зміївської публічної бібліотеки проводять для активних читачів низку масових заходів. Цьогоріч через жорсткий локдаун, підготували онлайн слайд-спогад «Соборна мати – Україна – одна на всіх, як оберіг».


Головною традицією у День соборності є утворення «живого ланцюга» єднання. Вперше така масова акція відбулася 22 січня 1990 року – у 71-шу річницю Акта злуки. Тоді понад мільйон людей, узявшись за руки, утворили безперервний ланцюг від Києва до Львова. Акція стала яскравим проявом єдності, прагнення українського народу до свободи. Відтоді в Україні «живі ланцюги» створювалися неодноразово, символізуючи єдність українського народу. З 2000-х років у Києві щорічно влаштовують «живий ланцюг» уздовж мосту Патона, котрий пролягає між правим та лівим берегами столиці. Такі ж акції проходять і в різних містах України, а всі охочі долучаються до дійства, беручи із собою державні синьо-жовті прапори та стаючи частинкою ланцюга.


Немає коментарів:

Дописати коментар

День Соборності України

День Соборності України – це свято, яке щорічно святкують 22 січня. До цієї урочистої події Зідьківська селищна бібліотека-філія підготувал...