пʼятницю, 21 жовтня 2011 р.

Інформаційна година "Осяяний козацькою славою"






      6 жовтня 2011 року у Зміївській центральній бібліотеці з нагоди дня українського козацтва відбулася інформаційна година «Осяяний козацькою славою». Бібліотекар I категорії Світлана Підопригора підготувала і провела цікаву довідку,  що ж таке козацтво? Насамперед козацтво є одним з чинників, що вплинув на формування українського народу і історії нашої держави. В XVII-XVIII століттях Україну називали країною козаків, а українців - козацькою нацією. Козацькі війська захищали українські землі від нападників, які постійно намагалися заволодіти територіями Київської Русі. Отже можна визначити, що козаки - це воїни-захисники.



Козаки мали свій так би мовити лицарській кодекс честі: "Захищати свою родину, свій народ і свою країну!". Вони відмінно володіли  мечем і шаблею. Козаки мали свій стиль і зовнішність: оселедець, вуса, гоління бороди, червоний колір стягів, зброї, одягу. Мали покровительку - Присвяту Богородицю Діву Марію, тому не випадково День козацтва відзначається в Україні 14 жовтня в день християнського свята  Покрова Пресвятої Богородиці. Покрова - одне з найстаріших і улюбленіших народом свят. Для селянина це означало кінець польових робіт і початок підготовки до зими, для чумака - довгождане поверненням додому, для молоді - початок пори весіль. 
До наших часів це свято прийшло з далекої Візантії, з Х століття. Того часу  Константинополь був осаджений вражими військами, тому  всі жителі  Константинополя зібралися  у Влахернській церкві щоб молити Бога від позбавлення смерті. Одному з тих, хто молився в храмі - блаженному Андрію було ведіння. Андрій побачив Пресвяту Діву, що йде по повітрю. Поряд з нею були св. Іоанн Хреститель, св. Іоан Богослов і інші святі. Пресвята Богородиця старанно молилася  на колінах, потім встала і зняла з голови блискучій покрив, вона осіяла своїм блискучим покривом тих, що моляться. Св. Андрій, з трепетом споглядаючи чудове ведіння, запитав того, що стояв рядом -  свого учня, блаженного Єпіфанія: "Чи бачиш, брат, Царицю і Пані, що молиться про весь світ?". Єпіфаній відповів: "Бачу, святий отче, і жахаюся". Коли ж Божа Мати відійшла, то покрив став невидимим. Незабаром облога з міста була знята. Сказання відображає поширене у Візантії шанування одіяння (ризи) Богоматері. На Русі Влахернське диво шанували у зв'язку із загальною ідеєю заступництва Богоматері. У православній Русі під словом "покрив" розуміли і покривало і заступництво. Саме заступництво, несе  образ Богоматері, і саме тому йому приписуються багато численні перемоги козацьких військ.
Присутніх зацікавили книги присвячені історичній тематиці часів козацтва. Провідний бібліограф Наталія Лещенко зробила бібліографічний огляд книжкової виставки «Козацтво – Збройні сили України».





Дякуємо за увагу!


Немає коментарів:

Дописати коментар

День Соборності України

День Соборності України – це свято, яке щорічно святкують 22 січня. До цієї урочистої події Зідьківська селищна бібліотека-філія підготувал...