понеділок, 17 жовтня 2011 р.

Історичний урок «Подвиг безсмертний і навіки»

       Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи ветеранів війни та з метою всенародного вшанування подвигу партизанів і підпільників у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, увічнення їх пам'яті…» згідно з Указом Президента України «Про День партизанської слави» від 30 жовтня 2001 року № 1020/2001.



У цей день у Зміївській центральній бібліотеці було проведено історичний урок «Подвиг безсмертний і навіки». Бібліотекар абонементу Підопригора Світлана розповіла присутнім, що відзначення цього свята є державним визнанням неоціненного внеску народних месників у велику Перемогу над фашизмом, відновленням історичної справедливості щодо масової участі українського народу у визвольній боротьбі проти гітлерівської навали.
На захід було запрошено учителя історії Борівської ЗОШ Хоміка К.В., який ознайомив присутніх з документальним матеріалом про партизанський опір фашизму на українській території, що в першу чергу став свідченням волелюбності та багатовікового досвіду українського народу давати відсіч окупантам.
 Неоціненний внесок у Перемогу зробили підпільники і партизани, які знищили 465 тисяч ворожих солдатів і офіцерів, розгромили 411 ворожих гарнізонів та поліцайських станів, 56 військових штабів, пустили під укіс 5019 військових ешелонів, підірвали 1566 танків і бронемашин, 13,5 тисяч автомобілів, вивели з ладу 820 гармат і мінометів, збили або знищили на землі 211 літаків, потопили 105 пароплавів, барж та катерів, підірвали 607 залізничних та 1589 шосейних мостів, близько 2,6 тисяч об’єктів промислово-виробничого призначення.
Історія свідчать, що на українській землі велися бої, які мали вирішальне значення для перемоги над фашизмом, адже на Східному фронті зазнали поразки 507 із 607 дивізій, що склало 3/4 живої сили і техніки гітлерівської коаліції.
Перед сучасними істориками стоїть завдання ретельного архівного пошуку, застосування новітніх методик дослідження для з’ясування реальної статистики партизанського та підпільного руху, позбавленої ідеологічних ухилів.
 На завершення історичного уроку бібліотекар читального залу Валентина Максименко ознайомила присутніх із книгами про партизанський рух та з тематичними папками про партизанський рух на Зміївщині, які з року в рік поповнюються з місцевої преси.

Дякуємо за увагу!

Немає коментарів:

Дописати коментар

День Соборності України

День Соборності України – це свято, яке щорічно святкують 22 січня. До цієї урочистої події Зідьківська селищна бібліотека-філія підготувал...