четвер, 25 березня 2021 р.

Книжкова виставка до дня народження Великого Кобзаря



У Зміївській публічній бібліотеці оформлено книжкову виставку «Шевченкове слово в віках не старіє» до Дня народження великого українського поета, одного з головних діячів української літератури, прозаїка і художника Тараса Григоровича Шевченка.
Вірші Тараса Шевченка перекладені більш ніж ста мовами світу і навіть мовою есперанто. Надзвичайно талановитий український поет і художник, прозаїк і етнограф, вільно працював як українською, так і російською мовами;
За життя Шевченко намалював 1300 картин, портретів, малюнків, офортів, ескізів тощо, з яких дійшли до нас близько 800 робіт. 1384 пам’ятники Кобзареві встановлено на території від Бразилії до Китаю. Більшість — 1256, розташовані на території України, майже півтори сотні розмістились у 35 країнах. Один із 300 кратерів Меркурія отримав ім’я Тараса Григоровича. Діаметр кратера Т. Г. Шевченко – 137 кілометрів. Нині в Україні 164 населені пункти названі на честь Тараса Шевченка. На честь Кобзаря названа протока в Аральському морі і гірська вершина північного Кавказу (висота 4200 м.).
Український майстер Микола Сядристий створив найменшу у світі книжку “Кобзар”, розміром трохи більше половини квадратного міліметра. Це майже у 19 разів менше від найменшої японської книги. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Зшито книгу павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника.
500 м² - площа найбільшого портрета Кобзаря. Написаний він у Харкові на стіні 17-поверхового будинку і внесений до Книги рекордів України. Графіті малювали ночами протягом двох тижнів.
Про життєвий шлях письменника написано немало. За своє коротке життя Шевченко сповна наситився стражданнями, але він жадав життя і свободи. Його творчість – це його душа. З Днем народження, Великий Кобзарю!

Немає коментарів:

Дописати коментар

День Соборності України

День Соборності України – це свято, яке щорічно святкують 22 січня. До цієї урочистої події Зідьківська селищна бібліотека-філія підготувал...