четвер, 25 березня 2021 р.

Безсмертний подвиг героїв-широнінців ...


... Трави польові шелестять,
Низько нахиляючись до землі.
Двадцять п'ять їх було, двадцять п'ять,
Але пройти фашисти не могли ...
Про захисників Таранівського переїзду складені легенди, пісні, написані книги, зняті фільми.
З року в рік 2 березня ми згадуємо про подвиг гвардійців-широнінців, які ціною власного життя прагнули зупинити ворога на переїзді неподалік від села Таранівки у вікопомному 1943 році. Пам'ять про тих, хто не шкодував себе, рятував рідну землю і приніс перемогу над нацистами, живе і нині.
А завдання перед взводом Широніна стояло не просто «не пропустити ворогів». Взвод знаходився за станцією Безпалівка уздовж залізниці.
Насправді цей взвод мав відволікти на себе увагу німців і розвернути їх на свої позиції. Основні ж позиції радянських військ знаходилися на південній окраїні села Таранівки, де по обидва боки від залізниці «врилися в землю» по батальйону піхоти, танки і артилерія. Всі ці сили вдарили у фланг колоні німецьких танків, яка пішла на взвод лейтенанта Широніна.
Завдання, поставлене перед ними, широнінці виконали ще на самому початку бою, який тривав лише три години - з 11-ї ранку до 2-х годин по обіді. Після цього вони могли відійти зі своїх позицій в розташування своїх військ, але не залишили поле бою і продовжили наносити удари по противнику. Це приклад масового героїзму. Цей Подвиг величний не тільки кількістю підбитих танків та знищеної ворожої сили, а тим, що захисники Таранівки до кінця залишилися вірними Обов’язку, Батьківщині, Присязі.
Про це та багато іншого зацікавлений читач може дізнатися завітавши до Таранівської сільської бібліотеки-філії КЗ «Зміївська публічна бібліотека», де зібрані десятки книг і журналів, вирізки з газет, де згадується про подвиг взводу лейтенанта Широніна.
За матеріалами місцевої періодики: Логвіна, Т. Три години подвигу // Вісті Зміївщини. - 2014. - №37. - С.2.









Немає коментарів:

Дописати коментар

День Соборності України

День Соборності України – це свято, яке щорічно святкують 22 січня. До цієї урочистої події Зідьківська селищна бібліотека-філія підготувал...