пʼятниця, 12 березня 2021 р.

Масляна до нас прийшла, млинців гору принесла

 Ось і діждалися традиційного масляного тижня. А чи знаєте ви, що Масляна – це одне з найдавніших слов’янських свят, тому що бере свій початок ще з дохристиянських часів, у період поклоніння язичницьким богам?»


12 березня у Зміївській публічній бібліотеці відбулася народознавча година «Масляна до нас прийшла, млинців гору принесла». Працівники бібліотеки підготували цікаву розповідь про походження Масниці, коли її святкують та про традиційні страви цього свята. Інформація супроводжувалася слайдами на великий екран.

Кожен день Масниці має своє значення і на кожен день припадають якісь певні події. Увесь тиждень ділиться на два періоди: Вузька Масляна і Широка Масляна. Вузька Масляна – перші три дні: понеділок, вівторок і середа, а Широка Масляна – це останні чотири дні: четвер, п'ятниця, субота та неділя. У старі часи перші три дні селяни ще займалися господарськими роботами, а з четверга працювати заборонялося, тому що починалася Широка Масляна.



В цікавій формі, захоплююче присутні дізналися про кожний день свята. Понеділок — Зустріч! В цей день починали пекти млинці, а найперший спечений млинець обов'язково віддавали жебраку, щоб той згадав душі покійних родичів і дорогих людей. Люди запрошували рідних і знайомих у гості на млинці, а свекор зі свекрухою вранці відправляли невістку на день до батька й матері, щоб увечері самим прийти до сватів у гості.

У перший день Масляної з соломи, старого одягу та інших підручних матеріалів споруджувалося опудало великої товстої баби, яке насаджували на кіл і ставили на головній площі міста або села.

Вівторок — Загравання!

У народі цей день називали Загравання: на гуляння виходила молодь, народ починав активно ходити одне до одного в гості. Парубки запрошували дівчат покататися на санях під завзятий дзвін бубонців або спуститися з крижаної гірки — одним словом, загравали з красунями.

Середа — Ласуня!


Вважалося, що на Масляну, а особливо в середу-ласуню, потрібно з’їсти стільки млинців, скільки душа забажає. Тому в кожному будинку накривали багатий стіл. Особливо готувалися тещі, адже саме в цей день до них у гості просто зобов’язані були заглянути зяті (у тому числі і майбутні, які вже отримали батьківське благословення на укладення шлюбу).

В наш час сирна седмиця не має чіткої дати святкування, адже залежить від найголовнішого християнського свята Великодня та передує семитижневому посту. У цьому  році масничний тиждень розпочався 8 березня і триватиме до 14 березня. Сім днів поспіль дозволено вкушати масло, рибу, яйця та молочні продукти. Така їстівна розкіш відобразилася у назві свята – Масляна.

Учасники заходу поцікавилися, яка ж традиційна страва Масляної? Одні вважають – млинці, інші їм заперечували, що саме вареники головна страва  цього величного свята.


Виявляється, прихід весни ототожнювали із Сонцем, тому на Масляну готували обрядовий хліб у формі кола – млинець. Стародавні слов’яни вірили, що разом з круглим, рум'яним млинцем вони з'їдають частинку тепла і могутності небесного світила.

А вареники вважаються символом Місяця, тому що своєю формою нагадують його обриси. Свого поширення ця страва набула на території України у період козацтва. Беручи до уваги мінімум півтора тисячолітнє походження свята та відсутність вареників у меню давніх слов’ян, традиційною стравою Масниці являються саме млинці, а вареники увійшли в традицію лише в останні століття.

Масляничні звичаї своїх предків ми успадкували. Тепер залишилося їх зберегти і передати своїм дітям, внукам та правнукам.  

Завершилася зустріч оглядом книжкової виставки та куштуванням млинців, які приготували бібліотекарі, і головне, що їх вистачило всім!


















Немає коментарів:

Дописати коментар

День Соборності України

День Соборності України – це свято, яке щорічно святкують 22 січня. До цієї урочистої події Зідьківська селищна бібліотека-філія підготувал...