понеділок, 21 травня 2018 р.


Інтернет-подорож  «Земля, яку сходив Тарас»

21 травня в Зміївській центральній бібліотеці була проведена Інтернет-подорож  до дня перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі в Каневі під назвою  «Земля, яку сходив Тарас».
Захід підготувала і провели бібліотекар абонементу Світлана Підопригора. Вона розповіла, як відбувалася церемонія перепоховання великого генія українського народу,  про те, як зародилась щемливо-вогненна поезія, яку Шевченко об’єднав у збірку «Кобзар».
Упродовж заходу його учасники мали змогу переглянути сайти – шевченківські  інтернет-ресурси про життєвий та творчий шлях геніального сина українського народу.
Ми знаємо, що Шевченко прожив лише 47 років.  24 з них провів у кріпацькому рабстві, 10 років - у тюрмах та на засланні, решту майже постійно знаходився під недремним жандармським оком, воював із нестатками і нуждою та самотністю, помирав у казенній комірчині, не здійснивши навіть природної людської мрії про сімейний затишок у власному куточку. Але палке серце поета не раз наповнювалось великим вогнем любові. Без неї життя Шевченка було б зовсім тяжким.
    Незважаючи на особисті невдачі, вірші Тараса Григоровича завжди  мали особливе звучання. Поезії з «Кобзаря» - це справжні пісні. Мелодичні, співучі, вони одразу знайшли дорогу до серця простих людей. На заході за допомогою комп’ютера, демонструвалися музичні кліпи та пісні на вірші Тараса Григоровича Шевченка у виконанні сучасних співаків.

Інтернет-ресурси:
http://kobzar.info/memories/museums/kanev/  - Кобзар Тарас Шевченко
http://www.shevchcycl.kiev.ua/  - Шевченківська енциклопедія
http://poetyka.uazone.net/kobzar/  - ТАРАС ШЕВЧЕНКО 1814–1861 Алфавітний покажчик творів “КОБЗАР”
http://www.shevchenko.org/  - Наукове товариство ім. Шевченка
http://homes.chass.utoronto.ca/~tarn/courses/429-sp.html - Відділ слов'янських мов та літератури


Немає коментарів:

Дописати коментар

День Соборності України

День Соборності України – це свято, яке щорічно святкують 22 січня. До цієї урочистої події Зідьківська селищна бібліотека-філія підготувал...