пʼятницю, 19 серпня 2011 р.

Урок народознавства «Золоті яблука Спаса»



Спас другий (Великий), преображення господнє. Одне з найбільших хліборобських свят. Це свято називали ще святом врожаю. Кожен чоловік вважав за святий обов’язок віднести до церкви на посвяту овочі, фрукти, гриби, мед у стільниках, хліб – щедрі віддарунки природи. 




19 серпня  о 14 годині у читальному залі Зміївської центральної бібліотеки для масового користувача було підготовлено і проведено урок народознавства «Золоті яблука Спаса». Світлана Підопригора ознайомила присутніх з історією народного свята, як колись правовірні селяни до цього дня не їли садовини, бо це вважалося гріхом. Повернувшися з церкви, родина, звичайно, врочисто сідала за стіл і розгівлялася: їли яблука з медом і запивали виноградним або яблуневим вином, — «щоб садовина родила». Знахарки востаннє заготовляли лікарські трави «Діва Марія, - казали з цього приводу, - це зілля засіяла, а Спас поливав – нам на поміч давав».


В середній смузі України від цього дня вже можуть починатися приморозки, а тому й кажуть: «Прийшов Спас, держи рукавиці про запас!»
Спаса — це день поминання мертвих родичів; за народною мітологією, це третій виступ мерців на світ у весняно-літньому сезоні: мерці з'являються на Страсний Четвер, на Зелені Свята і на Спаса.
Провідний бібліограф Наталія Лещенко підготувала тематичну виставку до заходу, завідуюча відділом обслуговування Любов Хомік зробила її бібліографічний огляд. Були використані найновіші книги з народознавства та видання української періодики.


Дякуємо за увагу!

Немає коментарів:

Дописати коментар

День Соборності України

День Соборності України – це свято, яке щорічно святкують 22 січня. До цієї урочистої події Зідьківська селищна бібліотека-філія підготувал...