вівторок, 21 лютого 2012 р.

Година державності


 «Знати і поважати символіку нашої Батьківщини» під такою назвою 13 січня 2012 року о 14.00 працівники Зміївської центральної бібліотеки  підготували і провели годину державності приурочену 20-річчю від дня затвердження Державного Гімну.


Захід було підготовлено для учнів (45 осіб) 6-8 класів Борівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів імені С. Закори. Захід розпочався слайд-презентацією «Національна символіка України», під час звучання гімну «Ще не вмерла Україна» всі встали. Бібліотекарі І категорії Валентина Максименко та Світлана Підопригора ознайомили учнів з історією виникнення і встановлення державної символіки України. 

Що стосується національного гімну України, то ним став вірш визначного патріота і вченого, поета і громадського діяча Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна», написаний у 1862 році. Вперше вірш було надруковано у львівському журналі «Мета», 1863, № 4. Отримавши поширення на Західній Україні патріотичний вірш не пройшов повз увагу й релігійних діячів того часу. Один з них, отець Михайло (Вербицький), ще й знаний композитор свого часу, захоплений віршем Павла Чубинського пише музику до нього. Вперше надрукований у 1863, а з нотами - 1865 вперше почав використовуватись як державний гімн у 1917 році.

15 січня 1992 музична редакція Державного гімну була затверджена Верховною Радою України, що знайшло своє відображання у Конституції України. Проте, тільки 6 березня 2003 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Державний гімн України». Законопроектом пропонувалося затвердити як Державний гімн Національний гімн на музику Михайла Вербицького зі словами тільки першого куплету і приспіву пісні Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна». У той же час перша строфа гімну, згідно з пропозицією президента, звучатиме «Ще не вмерла України і слава, і воля».


Учні були зацікавлені виступами і задавали багато запитань, на які відповів учитель історії Хомік Костянтин Васильович.

На закінчення діти записалися до читальної зали Зміївської центральної бібліотека і зацікавившись послугами безкоштовного Інтернету, який розпочав свою роботу з січня місяця 2012 року, пообіцяли стати постійними користувачами бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар

День Соборності України

День Соборності України – це свято, яке щорічно святкують 22 січня. До цієї урочистої події Зідьківська селищна бібліотека-філія підготувал...