четвер, 5 грудня 2013 р.


Година милосердя «Лиш з добра і любові проростає колосся життя»

Міжнародний день інвалідів щорічно відзначають 3 грудня. Мета, заради якої був проголошений цей день, - повне і рівне дотримання прав людини і участь інвалідів в житті суспільства. Ці цілі були зазначені у Всесвітній програмі дій відносно інвалідів, прийнятій Генеральною Асамблеєю в 1982 році.
З цієї нагоди 2 грудня 2013 року у Зміївській центральній бібліотеці було проведено година милосердя «Лиш з добра і любові проростає колосся життя». Мета заходу - допомогти літнім людям та інвалідам адаптуватись в оточуючому світі, ліквідувати недостатнє спілкування, надати консультаційну допомогу з різних питань, оточити турботою. Бібліотекарь абонементу Підопригора Світлана повідала присутнім  про цікаві факти із життя відомих людей (не дуже приємні, але сприяли славі): Мігель Сервантес –  іспанський новеліст, драматург і поет, класик світової літератури («Галатея», «Дон Кіхот», «Мандри Персилеса і Сигізмунди»). Повсюдно відомий, передусім, написанням твору «Дон Кіхот», який багато критиків називають першим сучасним романом та одним із найкращих творів світу. Під час бою втратив ліву руку.

Людвіг  ван Бетховен -  німецький композитор,  уж е будучи відомим - почав втрачати слух. І саме в цей період створив самі відомі свої твори.
Луї́   Брайль  - французький тифлопедагог. Осліп в 3-літньому віці. В 1829 розробив рельєфно-крапковий шрифт для сліпих, що використовується і дотепер в усьому світі.
Са́ра Берна́р   — французька актриса, вважається еталоном акторської майстерності, її часто називають Божественною Сарою. В  1914 р. після нещасного випадку у неї ампутували ногу, та актриса продовжувала виступати до  80 років.
Ге́лен А́дамс Ке́ллер   — сліпоглуха американська письменниця, громадський діяч і викладач.
Фра́нклін Де́лано Ру́звельт  — 32-ий президент США 1933-45. Захворів  поліомієлітом, залишився паралізованим і прикованим до інвалідного візка.
Маресьєв Олексій Петрович   — радянський льотчик-ас, Герой Радянського Союзу. Через важке поранення в роки Великої вітчизняної війни, йому було ампутовано обидві кінцівки. Але незважаючи на інвалідність, він повернувся до авіації та літав з протезами. Всього за роки війни здійснив 86 бойових вильотів та збив 11 літаків супротивника - чотири до поранення та сім - після поранення. Маресьєв - прототип героя повісті Бориса Полевого – «Повість про справжню людину»
Для присутніх було організовано виставку літератури «Людина серед людей»,  деяким читачам була надана допомога у виборі інформації, були продемонстровані можливості Он-лайн відео спілкування в Skype.

Немає коментарів:

Дописати коментар

День Соборності України

День Соборності України – це свято, яке щорічно святкують 22 січня. До цієї урочистої події Зідьківська селищна бібліотека-філія підготувал...