вівторок, 28 червня 2011 р.

Урок народознавства «Зелені свята України».



10 червня в Зміївській центральній бібліотеці було проведено урок народознавства «Зелені свята України». Бібліотекар І категорії абонементу Підопригора С.В. підготувала та ознайомила присутніх з історією походження народного свята, розповіла, що саме у цей день Бог створив землю і засіяв її зеленню. Трійця знаменувала завершення весняного і початок літнього календарного циклу.

Зелені свята або Свята неділя, як в народі називали Трійцю, здебільшого розпочиналися з четверга.
Жінки вдосвіта йшли до лісу, щоб заготовити лікарські трави. У цей день збирали також росу, якою лі¬кували хворі очі.
У суботу, напередодні Трійці, селяни рвали пахучі трави: любисток, осоку, материнку, чебрець, полин, м'яту, які розвішували в оселі, встеляли підлогу. Надвечір йшли босоніж («щоб дерево не всохло») до лісу й запасалися зеленими гілками клена, липи, ясеня, акації, береста, горіха, дуба. Гілки встромляли у стріху, на воротах, біля вікон, за ікони.
У деяких регіонах України ще з давніх-давен дівчата завивали берізку. Для цього вишукували в лісі такі дерева, щоб можна було дістати гілля, стоячи на землі. Тоді починали плести вінки, причому не відриваючи гілок від дерева. Все це супроводжувалося традиційними піснями, що передавалися від покоління до покоління. Крізь сплетений вінок молодиці цілувалися і обмінювалися крашанками. Потім знову співали пісні, вітали одна одну, повертаючись до села.
У неділю, в день Трійці, відбувався один з найхарактерніших обрядів Зелених свят - ворожіння. Ворожили під час розвивання вінків. Якщо вінок не засох - дівчині судилося довго жити. Зів'ялі вінки кидали у річку. Як попливе - щастя, а потоне - біда!
По закінченню масового заходу бібліотекар І категорії читального залу Максименко В.М. підготувала і зробила огляд тематичної книжково-ілюстративної полиці «Зелена неділя – останній прихід літа».

Немає коментарів:

Дописати коментар

День Соборності України

День Соборності України – це свято, яке щорічно святкують 22 січня. До цієї урочистої події Зідьківська селищна бібліотека-філія підготувал...