четвер, 23 квітня 2015 р.

Комунальний заклад "Зміївська ЦБС"


Біль Чорнобиля з роками не зникає...

23 квітня 2015 року у приміщення Комунального закладу «Зміївська ЦБС» було проведено годину пам’яті «Біль Чорнобиля з роками не зникає...» в рамках засідання любительського об’єднання «Пам'ять». Бібліотекар читального залу Максименко Валентина разом з керівником об’єднання, Адамович Людмилою Олександрівною розповіли про цю страшну трагедію.


У кожного часу – свої герої. Але цього разу ворог був невідчутним і невидимим. Він підступний, безжалісний та смертельно небезпечний. Чорнобиль… Зараз це слово знає увесь світ. Чорнобиль – це страждання й трагедія, це подвиг і безсилля, це пам'ять. Чорнобиль... Чорна страшна та нестерпна біль, яка торкнулася своєю вбивчою рукою всіх хто став на боротьбу з радіацією. Минули роки. Нехай ніколи не буде нового лиха й нового Чорнобиля. Це залежить від нас з вами, від нашої відповідальності й нашого бажання завжди й у всьому залишатися Людиною. Катастрофа на Чорнобильській АЕС – чому вона відбулася та які для нас її наслідки?    Саме ці питання розкривались на засіданні. Для зміївських ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС лунали слова вдячності в піснях та віршах. Чорнобильці розповіли про ті страшні дні та згадали своїх друзів-чорнобильців, яких вже немає поруч з нами. Ми повинні назавжди запамятати цю страшну трагедію щоб в жодному разі це жахіття не повторилося знову. На закінчення зустрічі  Валентина Максименко зробила  огляд книжкової виставки «Чорнобиль: трагедія, подвиг, пам'ять».








пʼятницю, 10 квітня 2015 р.

Комунальний заклад "Зміївська ЦБС"




«Великодні дзвони дзвонять»


Напередодні свята Великодня 10 квітня 2015 року на абонементі  Комунального закладу «Зміївська ЦБС»  було проведено  годину народознавства  «Великодні дзвони дзвонять».  Під час пізнавальної бесіди, присутні ознайомилися з народними звичаями та символами цього великого християнського свята, легендами і повір'ями, пов'язаними з ним.

Переважно на квітень припадає найголовніше християнське свято Пасха або Великдень – повідомила бібліотекар І категорії Валентина Максименко. Це величне свято світлого воскресіння Христа, який приніс себе в жертву за гріхи людей і спокутував їх своїми стражданнями. Це свято дуже-дуже давнє. Колись воно відзначалось в один і той самий день, 14-го дня місяця писане. Саме слово «Пасха» грецького походження і в перекладі означає «страждати».
Неодмінний атрибут Великодніх свят – писанки. Історія писанок сягає в далеке минуле і зв'язана з ритуалом величання споконвічного закону весняного відродження життя на землі. Писанку, як символ сонця і відродження, знають усі народи світу.
 На пасхальні свята люди дарували один одному варені червоні яйця. Цей звичай, згідно з переказами, завдячує своєму початку святій Марії Магдалині, яка піднесла Тиберію в дар червоне яйце з привітанням «Христос воскрес!»
 Писанки, до речі, не можна було писати в той час, коли ти з кимось посварився чи був у гніві, адже писанка – символ добра й сонця - попередила бібліотекар.
На закінчення було зроблено цікавий огляд тематичної книжкової виставки. Присутні переглянули нові  книги по писанкарству та журнали «Кушать подано», «Люблю готовить», «Жінка», «Лиза», «Копилка семейных советов», де знайшли нові рецепти страв до Великоднього столу та економні рецепти випічки паски. Весь матеріал ретельно підбирається  та зберігається в тематичній папці «Великдень».




назад

пʼятницю, 3 квітня 2015 р.



Районний конкурс дитячого читання

«Найкращий читач України – 2015»



Вітаємо переможців районного конкурсу дитячого читання!

25 березня  в Зміївській центральній дитячій бібліотеці  відбувся 2-й  етап (районний) Конкурсу дитячого читання «Найкращий читач України – 2015». Отже, це зустріч кращих читачів бібліотек Зміївщини. Вона допоможе всім присутнім більше дізнатися про безмежний, дивовижний світ, ім'я якому - Книга.

В цьому конкурсі прийняли участь  користувачі   Зміївської дитячої бібліотеки та  користувачі бібліотек Зміївського району, це учні 6, 7, 8-х класів. Метою конкурсу є підвищення рівня особистого розвитку і культурної компетентності дітей , заохочення їх до систематичного читання.

Виступи дітей оцінювало компетентне журі до складу якого увійшли:
1.     Жидкова Світлана Миколаївна – методист   першої  категорії КЗ «Зміївська ЦБС».
2.     Корчагіна Марина Василівна – начальник служби у справах сім’ї та молоді.
3.     Краснокутська Ольга Василівна – провідний бібліотекар Зміївської ЦДБ.
4.     Куцеконь Лариса Михайлівна – бібліотекар Навчально - виховного комплексу №1.

Журі уважно заслухало виступи конкурсантів та переглянуло електронні презентації Цимбалістої  Ірини, Ващенко Анни,  малюнки Резник  Єлизавети, міні-твори Паршикової Ірини, Стукалової  Марини, Ковалевської  Карини, Ковальової  Алефтини, Ковальової  Ганни, Тимченко Катерини, Носик Юлії.
Окремо можна відзначити літературно-художню   інтерпретацію твору Гоголя «Вій» Цимбалістої  Ірини.
Запам’ятався виступ дітей  Зідьківської сільської бібліотеки Ковальових  Ганни та Алефтини, які виконали пісню про Україну.
Але журі обрало трьох найкращих конкурсантів це:
1.     Цимбаліста Ірина – м. Зміїв, учениця ліцею №1 , 8 клас  - 48 балів
2.     Резник Єлізавета – с. Геніївка , учениця 7- класу – 43 бала
3.     Стукалова Марина – с. Комсомольське, учениця 6-класу – 45 – балів
4.     Спеціальний приз  отримала Ващенко Анна з с. Лиман, учениця 8 – класу – 45 балів.

На сьогоднішній день триває підготовка до ІІІ етапу конкурсу дитячого читання, який відбудеться в м. Харкові в квітні місяці.
Бажаємо нашим учасникам перемог і творчих успіхів!



День Соборності України

День Соборності України – це свято, яке щорічно святкують 22 січня. До цієї урочистої події Зідьківська селищна бібліотека-філія підготувал...